Prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, cunoscut și drept Programul RABLA, se dorește îmbunătățirea calității mediului.

Astfel, se acordă prime de casare pentru mașinile care îndeplinesc anumite condiții. Programul RABLA* este compus din: RABLA Clasic și RABLA Plus.

PROGRAMUL RABLA
CLASIC

PENTRU VEHICULE CU MOTOR PE COMBUSTIE SAU HIBRID FĂRĂ PLUG-IN

Programul RABLA  are la bază acordarea unei tichet în valoare de 7.000 lei pentru o mașină veche casată, sau 10.000 lei pentru casarea a două vehicule uzate.

Tichetul este utilizabil doar pentru achiziția unei mașini noi cu noxe emise de maximum 155g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziția unui autoturism nou se pot folosi maxim 2 tichete RABLA.

Pe lângă suma de 7.000 lei, pentru o mașină veche casată, respectiv 10.000 lei pentru 2 mașini vechi casate, utilizatorul poate beneficia de următoarele eco-bonusuri suplimentare în cazul în care se îndeplinesc condițiile de mai jos:

 • un eco-bonus de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară („eco-bonus de vechime”).
 • un eco-bonus de 1.500 lei, pentru cumpărarea unei mașini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120 g CO2/km în regim WLTP.
 • un eco-bonus de 1.500 lei pentru achiziția unei mașini noi cu sistem GPL/GNC.
 • un eco-bonus de 3.000 lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).

Exemplu de calcul – valoarea maximă finanțată: la achiziția unei mașini hibrid care are emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120 gCO2/km (WTLP) prin casarea a 2 (două) vehicule vechi de 15 ani cu norma Euro 3, poți beneficia de o reducere totală de maxim 16.000 lei: 10.000 lei tichet Rabla (2 mașini casate), 2 x 1.500 lei (eco-bonus de vechime), 3.000 eco-bonus pentru vehicul hibrid.

Exemplu de calcul – valoarea maximă finanțată: la achiziția unei mașini cu sistem GPL care are emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120g CO2/km (WTLP) prin casarea a 2 (două) vehicule vechi de 15 ani cu norma Euro 3, poți beneficia de o reducere totală de maxim 16.000 lei: 10.000 lei tichet Rabla (2 mașini casate), 2 x 1.500 lei (2 mașini cu vârste peste 15 ani și Euro 3), 1.500 lei (eco-bonus de emisii), 1.500 lei eco-bonus pentru vehicul cu sistem GPL.

PROGRAMUL RABLA
PLUS

PENTRU VEHICULE 100% ELECTRICE SAU HIBRID CU TEHNOLOGIA PLUG-IN (REÎNCĂRCABIL)

Pentru cei care optează pentru o mașină 100% electrică sau hibrid Plug-in, Programul RABLA Plus oferă următoarele tipuri de tichete:

 • un eco-tichet de 26.000 de lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 80 g CO2/km în regim WLTP, cu condiția obligatorie a casării unei (1) mașini vechi.
 • un eco-tichet de 29.000 de lei, pentru achiziția unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 80g CO2/km în regim WTLP, cu condiția obligatorie a casării a 2 (două) mașini vechi.
 • un eco-tichet de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat.
 • un ecotichet de 54.000 de lei  pentru un autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

În cadrul Rabla PLUS se mai poate acorda următoarea primă de casare:

 • un eco-bonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare Euro 3 sau inferioară („eco-bonus de vechime”).

Programele RABLA Clasic și RABLA Plus nu pot fi accesate împreună.

Exemplu de calcul – valoare maximă finanțată: la achiziția unei mașini 100% electrice și casarea a 2 (două) autoturisme vechi, suma totală maximă de care se poate beneficia este de 57.000 lei: 54.000 lei eco-tichet + 2 x 1.500 eco-bonusuri de vechime.

Exemplu de calcul – valoare maximă finanțată: la achiziția unei mașini plug-in hibrid și casarea a 2 (două) autoturisme vechi, suma totală de care se poate beneficia este de 32.000 lei: 29.000 lei eco-tichet + 2 x 1.500 lei eco-bonusuri de vechime.

Pentru a putea obține un tichet în Programul Rabla mașina trebuie să îndeplinească condițiile de mai jos.

 • CASARE ÎN CENTRU AUTORIZAT

  Casarea trebuie făcută după începerea Programului Rabla, doar în rețeaua de centre Remat autorizate.

 • VECHIME MAI MARE DE 6 ANI

  Pentru ca o mașină să fie eligibilă în Programul Rabla trebuie să aibă o vechime minimă de 6 ani**.
 • PRIMA ÎNMATRICULARE ÎNAINTE DE 31.12.2017

  Vehiculul uzat trebuie să fie înmatriculat în România de cel puțin 6 ani, cel târziu la 31.12.2017.
 • SĂ FIE INTEGRALĂ

  Mașina trebuie să conțină componentele esențiale funcționăriii: motor, caroserie, roți etc.
 • ÎNSCRIEREA ÎN PROGRAMUL RABLA

  Pentru a te înscrie în Programul Rabla e nevoie să ne contactezi.

  Înscrierea se face în mod electronic în aplicația PSIPAN de către consultanții GTT Motors. Pentru înscriere vor fi necesare datele beneficiarului (persoana care achiziționează noul autovehicul), datele proprietarului mașinii vechi (în cazul în care sunt persoane diferite) și datele referitoare la vehiculul ce urmează a fi casat.

 • DOCUMENTELE NECESARE

  Pentru înscrierea în Programul Rabla este necesar să deții următoarele documente:

  • actul de identitate, original și copie, atât pentru beneficiar cât și pentru proprietarul rablei;
  • certificatul de înmatriculare al mașinii vechi, sau certificatele mașinilor vechi;
  • cartea de identitate a rablei, respectiv cărțile de identitate ale rablelor, după caz;
  • certificate de atestare fiscală emise de către direcțiile de taxe și impozite locale din cadrul primăriilor de pe raza unde domiciliază atât proprietarul rablei/rablelor cât și cumpărătorul noului autovehicul, rezultând faptul că nu au datorii. Pe certificatul fiscal al proprietarului trebuie specificat că are în proprietate rabla/rablele ce urmează a fi casată/e (poate fi obținut și online cu semnătură digitală sau electronică).
  • certificat de la ANAF.
 • CASAREA MAȘINII VECHI

  După ce GTT Motors confirmă validarea în aplicație, proprietarul mașinii uzate se prezintă la un centru autorizat Remat cu mașina pentru casare. În urma procesului de casare se va obține certificatul de distrugere a autovehiculului vechi.

 • RADIEREA DIN CIRCULAȚIE

  După casare, proprietarul are obligația să radieze vehiculul vechi la DRPCIV.

 • PREZENTAREA DOVEZII DE RADIERE

  Proprietarul mașinii uzate trebuie să predea vehiculul uzat sau vehiculele către un centru colector autorizat (PASUL 3), să obțină certificatul de radiere din circulație al vehiculului vechi (PASUL 4) și să transmită către agentul GTT Motors certificatele de casare și radiere ale mașinii uzate, până la data emiterii facturii vehiculului nou.

 • FINALIZAREA PROCESULUI

  După ce au fost urmați toți pașii de mai sus, reprezentantul GTT Motors poate elibera factura de achiziție a noului autoturism.

*Oferte destinate persoanelor fizice supuse unor termene și condiții, valabile de la momentul aprobării bugetului pentru Programele Rabla / Rabla Plus. Ofertele prin PSIPAN, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu și finanțat din Fondul pentru Mediu, sunt aplicabile de la momentul la care înscrierile vor fi disponibile în PSIPAN, conform regulamentului de campanie valabil de la data deschiderii înscrierilor, în limita stocului disponibil.

**Cu excepția vehiculelor aflate în proprietatea unei unități administrativ-teritoriale sau a unei instituții publice.

Pentru mai multe detalii despre Programele Rabla și Rabla Plus, te rugăm să consulți site-ul afm.ro.

Cere o ofertă prin programul RABLA

Vă mulțumim. Mesajul a fost trimis cu succes.
A apărut o eroare. Vă rugăm să încercați mai târziu.